Waterport op het IJsselmeer

Watersport op het IJsselmeer, huur een vakantiehuis met aanlegsteiger.

Veel watersportmogelijkheden op het IJsselmeer.
Iedereen heeft er al weleens van gehoord maar niet iedereen weet dat je op het IJsselmeer ook gewoon ultiem kunt watersporten. Je kunt voor 2, 4, 6, 8 of 10 personen een vakantiehuis met aanlegsteiger huren. Een watersportvakantie IJsselmeer is genieten.

Geschiedenis van het IJsselmeer

Het IJsselmeer is een onderdeel van het IJsselmeergebied en is ontstaan door de afsluiting van een deel van de Zuiderzee. Op 28 mei 1932 was de Afsluitdijk gereed en op 20 september 1932 vond de officiële naamswijziging van het afgesloten deel van de Zuiderzee plaats. Het meer is vernoemd naar de rivier de IJssel die erin uitmondt. Tegelijkertijd kreeg het niet-afgedichte deel de naam Waddenzee. Later zijn ook de Friese en de Groninger wadden opgenomen in de Waddenzee.

Wanneer is het IJsselmeer ontstaan?

De Zuiderzee is ontstaan in het begin van de 13e eeuw na Christus, nadat tijdens overstromingen zeewater het Almere (het huidige IJsselmeer) binnenstroomde. De Romeinen kenden Almere onder de naam Flevomeer. Het IJsselmeer wordt begrensd door de Afsluitdijk, de Friese kust tussen Makkum en Lemmer, de Westelijke Noordoostpolderdijk, Ketelbrug, de Noordwest Flevoland Oostdijk, de Houtribsluizen, de Houtribdijk en de Nederlandse kust van Enkhuizen tot Den Oever op de Afsluitdijk. Door de aanleg van de Houtribdijk in 1976 werd het Markermeer gescheiden van het IJsselmeer.

IJsselmeer, één van de grootste watersportgebieden Nederland.

Watersportvakantie Nederland boeken? Huur een huisje of villa met aanlegsteiger IJsselmeer!
Het IJsselmeer is een van de grootste watersportgebieden van Nederland. Naast de Friese Meren als watersportgebied, is dit meer de nummer twee. Watersport IJsselmeer bedrijven in genieten! Ruimte, rust en mogelijkheden zijn de kenmerken van watersport op het IJsselmeer. Op een warme zondagmiddag is er soms veel bedrijvigheid op de vaarroutes Stavoren-Enkhuizen, maar over het algemeen is het IJsselmeer toch een oase van rust en vrije ruimte. Het IJsselmeer / Markermeergebied bestaat uit vier grote vaargebieden: Het IJsselmeer, het Markermeer, de Gouwzee en het IJmeer.

Belangrijke schakel watersport Nederland

Het IJsselmeer is een belangrijke schakel in het gehele vaargebied van Nederland. Als je een watersportvakantie Nederland wilt boeken, is de kans groot dat je aanbiedingen rond dit uniek gebied tegen komt. Miljoenen mensen genieten er dag in dag uit van zeilen, kanoën, suppen, maar ook van fietsen, wandelen of op een andere manier genieten langs de oevers van dit prachtige natuurgebied. Er zijn ongeveer 30 jachthavens langs de oevers van het IJsselmeer. Het open en ruimtelijke karakter is ook een van de mooiste kenmerken van het IJsselmeer. Nergens in Nederland vind je zo’n weids uitzicht over de binnenwateren.

Friesland, Flevoland en Noord-Holland

Het IJsselmeer grenst aan de provincies Friesland, Flevoland en Noord-Holland. Drie provincies met elk een eigen karakter. Dit alles maakt het IJsselmeer aantrekkelijk om te bevaren. Met prachtige havensteden als Makkum, Hindeloopen, Stavoren, Lemmer, Urk, Enkhuizen en Medemblik biedt het IJsselmeer ook mogelijkheden voor een langer verblijf.

Hoe groot is het IJsselmeer?

Het IJsselmeer heeft een totale oppervlakte van 1.133 km² en het heeft een gemiddelde diepte van 4,4 meter. Het diepste punt ligt pal voor de kust van Lelystad op ongeveer 9 meter onder NAP. In de tijd van de Zuiderzee zijn in het noordelijke deel van het IJsselmeer diepe kloven ontstaan door eb- en vloedstromingen. Vrijwel overal is er voldoende diepgang voor elke boot en de ondiepten aan de kant en op het Vrouwenzand zijn goed gemarkeerd met gele of wit-rode of groen-witte palen. Tussen Lelystad en Enkhuizen ligt het Enkhuizerzand, een ondiep gedeelte langs de dijk, maar de KNRM is altijd aanwezig om boten te slepen.

Het waterpeil varieert

Het waterpeil in het IJsselmeer varieert: van april t/m oktober staat het peil gemiddeld 20 cm hoger dan de diepte aangegeven op de kaart, van november t/m maart wordt het winterpeil aangehouden, het is 20-40 cm lager. Ook bij harde wind kunnen de hoogtes op de kaart flink variëren. Bij harde wind kan het behoorlijk spoken op het IJsselmeer. Bij mooi weer met een zachte wind is er niets mis met het IJsselmeer, maar bij harde wind kunnen er aardig wat golven zijn. Het IJsselmeer staat bekend om zijn korte golven in relatief ondiep water. Met tegenwind van Medemblik naar Stavoren varen is zeker niet leuk, want met name kleinere boten stoppen dan regelmatig vanwege deining. Makkum ligt zeer dichtbij en is een populaire surfplek voor watersporters en watersporters. Het weer is hier meestal wat aangenamer en ook heeft het IJsselmeer hier een ideale diepte weg van de kust.

Weekendje IJsselmeer

Een weekendje watersporten aan het IJsselmeer? Of gewoon een weekendje relaxen? Huur in het tweede geval een huisje aan het water met privé sauna. In een sauna kom je zeker tijdens een weekendje aan het water helemaal tot rust. Voor een weekendje met kinderen aan het water huur je een huisje of appartement met omsloten tuin of terras. Het boeken van een huisje aan het water heeft zo zijn voordelen maar een vakantie aan het water met kleine kinderen kent ook risico’s. Veiligheid moet ook tijdens een vakantie aan het water in Nederland voorop staan.

Wat kun je doen op en bij het IJsselmeer?

Dit maakt watersportvakanties hier ideaal voor zowel beginners als gevorderden. Windsurfen, suppen, zeilen, kanoën, kitesurfen, vissen of zeilen met uw boot of sloep: Het IJsselmeer maakt uw watersportvakantie onvergetelijk. Ben je een beginnende surfer of heb je geen eigen uitrusting? Dat is helemaal geen probleem. In de directe omgeving van het meer bevinden zich diverse surfscholen en vele watersportwinkels waar je gemakkelijk alle watersportartikelen kunt kopen. Dit geldt ook voor de verhuur van zeilboten, catamarans of een mooie sloep.

Watervilla’s IJsselmeer

Villa aan het water huren? Rondom het IJsselmeer vindt men een breed scala aan luxe vakantiewoningen, deze worden ook wel watervilla’s genoemd. Deze watervilla’s met aanlegsteiger voor de boot zijn van alle gemakken voorzien. Je kunt aan het IJsselmeer ook een watervilla met privé sauna huren. Of huur een appartement aan het water, ideaal als je een weekendje IJsselmeer wilt boeken.
Alle accommodaties zijn uniek qua inrichting en uitrusting.

Veel activiteiten mogelijk aan het water

.
Maar aan het IJsselmeer is veel meer te beleven dan alleen maar watersporten. Maak bijvoorbeeld eens een mooie strandwandeling, bouw samen met de kinderen zandkastelen terwijl u geniet van de zon of neem een. Maak een uitstapje naar de prachtige elf steden van Friesland, waar altijd wel iets te beleven is. Maak een boottochtje met uw gezin en vind de levendige en gezellige drukte op de meren. Of leg de boot aan bij een steiger en voer goede gesprekken met vrienden onder het genot van een heerlijke picknick, een hapje en een drankje. Eén ding is in ieder geval zeker: IJsselmeer zal u verbazen met al zijn prachtige natuur. Want naast het water is er natuurlijk nog veel meer moois te zien, bijvoorbeeld qua mooie natuurgebieden. Door deze grote verscheidenheid aan natuur is elke boottocht een nieuw en bijzonder avontuur.

Waar kunt u een boot of sloep aan IJsselmeer huren?
Bij diverse bedrijven kunt u een boot of een sloep huren, waarmee u meteen weg kunt varen. De huurprijzen variëren per soort boot, maar in het algemeen kunt u een boothuren vanaf 100 tot 150 euro per dag of 600 tot 1100 euro per week. Een motorjacht kost ongeveer tussen de 1000 tot 1600 euro per week. Naast het type boot, de duur van de huur en het vaarseizoen (hoogseizoen/laagseizoen) zijn de boothuurprijzen ook sterk afhankelijk van de grootte van de boot, het bouwjaar van de boot en de gekozen extra’s, zoals bijvoorbeeld de aanwezigheid van een schipper met de verhuur. Lees hier op welke vakantieparken in Nederland je een boot of sloep kunt huren

Is een vaarbewijs nodig op het IJsselmeer?

Nee, voor de meeste boten niet, als deze kleiner is dan 15 meter en u vaart niet sneller dan 15 kilometer per uur dan heeft u geen vaarbewijs nodig. Voor boten tussen de 15 en 25 meter die harder gaan dan 20 kilometer per uur is er wel een vaarbewijs nodig. Om het IJsselmeer te bevaren heeft u dan ook nog een vaarbewijs nodig. Eerder schreven we over de verkeersregels op het water. Daar vind je ook informatie over het behalen van een vaarbewijs.
Wilt u een boot huren, bekijk dan deze pagina voor een overzicht van alle verhuurders van boten en sloepen in de omgeving : Sloep huren bij vertrouwde HISWA bootverhuurders op Vakantievaren.nl