Watervilla Lauwersmeer huren

Waarom een watervilla Lauwersmeer huren?

Wie op zoek is naar een unieke bestemming voor een watersportvakantie Nederland, moet zeker eens kijken naar de mogelijkheden een huisje aan het water te huren aan het Lauwersmeer. Voor een vakantie met eigen boot of sloep kan je ook een watervilla Lauwersmeer met aanlegsteiger huren. Via Landal GreenParks bijvoorbeeld. Het is ook mogelijk hier een watervilla Lauwersmeer 4, 6, 8 of 10 personen met privé sauna te huren.

Waar ligt het Lauwersmeer?

Lauwersmeer ligt op de grens tussen Groningen en Friesland, in het noorden van Nederland en behoort tot de gemeenten Zuidhorn, De Marne, Dongeradeel en Kollumerland. In het huidige Lauwersmeergebied stroomden verschillende riviertjes zoals Lauwers, Hunze en Ee uit in Lauwerszee. De getijden van de Waddenzee werden hier grotendeels vrij gedomineerd. Lauwersmeer is ontstaan door de afsluiting van Lauwerszee op 23 mei 1969. Er zijn hier maar twee dorpen, Lauwersoog met wijk Robbenoort en vakantiepark Natuurdorp Suyderoogh. Op dit duurzaam vakantiepark van Landal GreenParks kan je geen luxe watervilla Lauwersmeer huren maar wel een huisje aan het water en midden in de natuur.

Plaatsen met viscultuur

Naast Lauwersmeer zijn er nog enkele historische plaatsen waar de oude viscultuur ook nog steeds erg duidelijk zichtbaar is, zoals bijvoorbeeld Vierhuizen en Zoutkamp aan de Groningse kant, en Dokkumer Nieuwe Zijlen en Anjum aan de Friese kant. Het Lauwersmeergebied bestaat voornamelijk uit schitterende natuurgebieden die allen beheerd worden door Staatsbosbeheer. Het is een van de rijkste streken van Nederland, vooral voor watervogels. Een nationaal park is het op 12 november 2003 pas geworden. Bij vogelspotters is voor al de Ezumakeeg, aan de Friese kant van het Lauwersmeer, met zijn verschillende vogelhuizen, erg populair. Vogelliefhebbers kunnen ook aan de Groningse kant terecht bij Jaap Deensgat. Vogelkijkhutten zijn verder ook te vinden op Vlinderbalg, Kollumerwaard, Ballastplaat en Groninger Platen (Schildhoek) bij Vierhuizen.

huisje aan het water met vissteiger

Welke watersportmogelijkheden zijn er op het Lauwersmeer?

Nationaal Park Lauwersmeer is een groot watersportgebied en kan gemakkelijk worden verkend per kano, zowel op het meer zelf of in de smalle wateren van Zoutkamperril, Dokkumerdiep of Nieuwe Robbengat. Pas wel op voor gebieden die voor recreanten verboden zijn of gesloten zijn. Er zijn ook zeer veel mogelijkheden om de kano in het water te leggen en heerlijk uren te kanoën, zowel in de haven als bij Zoutkamperril, bij Dokkumer Nieuwe Zijlen, vanaf een strandje bij Lauwersoog, nabij Suyderoogh, Oostmahorn of bij de Hoek van de Bant. Ook zijn er veel kano verhuurbedrijven. Hetzelfde geldt voor andere boten omdat je hier geen eigen boot hoeft te hebben.

Surfen op het Lauwersmeer

Lauwersmeer staat onder de windsurfers bekend om de perfecte combinatie van ondiep water en goede wind, en u kunt in het Lauwersmeergebied kunt u op 4 verschillende locaties surfen. Dat kan op het strand van Natuurdorp Suyderoogh bij Hoek van de Bant, Oostmahorn, en natuurlijk bij het strand van Lauwersoog. Let wel goed op, want op elke locatie staan zeer duidelijke borden waar je wel en niet mag surfen. Hou je daar ook aan, want anders verstoor je de natuur. Op Hoek van de Bant kun je trouwens ook vanaf 1 juni tot 1 oktober kitesurfen, dus ook voor de wat meer gevorderde surfers is dat natuurlijk helemaal goed nieuws. Met informatieborden die zowel op het land als in het water staan wordt dit gebied duidelijk aangegeven.

watersport op het meer

Vissen op het Lauwersmeer

Visvakantie binnen Nederland boeken? Nationaal Park Lauwersmeer is ook een populaire omgeving voor veel sportvissers om er hun hobby uit te oefenen. Het is dan ook niet zo raar dat vissers uit het hele land hier komen vissen op de diverse aangewezen visplekken; Natuurlijk niet alleen vanwege de mooie omgeving, maar ook vanwege de goede vangsten. Ze vissen hier op het Lauwersmeer vooral op brasem en baars, maar er zit ook veel blankvoorn en snoekbaars. Vooral van augustus tot half oktober kunnen grote aantallen zeebrasem worden gevangen. Ook de winde komt veel voor in deze wateren en is tegenwoordig erg populair bij vliegvissers. Het Lauwersmeer is moeilijk te bereiken en te vissen vanaf het strand, maar met een goed vispak en laarzen kom je ver. Vlinderbalg, Oude Robbegat, Oostmahorn en Lauwersoog zijn een paar plekken waar je gemakkelijk vanuit je boot kunt vissen. Als je een eigen boot hebt dan zijn er twee gratis trailerhellingen waar je gemakkelijk je boot in het water kunt laten; Dit kan op de Strandweg bij Zoutkamperril.

Boot of sloep huren op het Lauwersmeer

Nationaal Park Lauwersmeer is met al zijn natuur en schoonheid natuurlijk een prachtig gebied dat u op allerlei manieren kunt verkennen. U kunt hiervoor uw eigen fiets of boot meenemen. Lukt dat niet dan kunt u natuurlijk ook gewoon een fiets, kano of boot huren. Er zijn erg veel mogelijkheden op dit gebied.
U kunt bij deze bedrijven terecht om een sloep of een bootje te huren:

  • Jachthaven Lunegat, Kollum
  • Rondvaartbedrijf Lauwersmeer, Oostmahorn
  • Waddeninzicht, Dokkum

Ook kunt u bij Bootverhuur Groningerland, Winsum terecht voor een rondvaarttocht, waarbij u de hele omgeving rustig kunt bekijken.
Ook bij deze vakantieparken aan het water kan je een boot of sloep huren.

watervilla met sloepverhuur

Nationaal Park Lauwersmeer

Als u een natuurliefhebber bent kunt u hier, bij Nationaal Park Lauwersmeer, uw hart ophalen. Meer dan 100 soorten vogels en tienduizenden ganzen broeden elk jaar in het water en de eilanden, bossen, rietvelden en delen met ruige graslanden op de grens tussen Groningen en Friesland. In het voor- en najaar zijn trekvogels het populairst. Met andere woorden, u ziet dan soms wel 30.000 brakwaterganzen op een dag overvliegen, een schitterend schouwspel. Hier vind je meer informatie over vogels kijken bij het Lauwersmeer
Nationaal Park Lauwersmeer is ook een ideale plek voor bijzondere vogels. Je ziet hier zowel steltkluten, grauwe franjepoten als lepelaars. En wat dacht je van de zeearend die sinds de laatste jaren hier weer vaak aan het broeden is? Voor alle vogelaars en voor de meeste natuurliefhebbers is dit nationale park een fascinerend vogelparadijs.

Dark Sky Park

Nationaal Park Lauwersmeer is sinds oktober 2016 officieel aangewezen als Dark Sky Park. In het gebied waar de duisternis wordt beschermd kunt u ’s nachts een complete duisternis ervaren en genieten van de heldere sterrenhemel.

Genieten vanaf het water

Ervaar de bijzondere natuur van het nationale park ook eens vanaf het water. Het grootste deel van het Lauwersmeer Nationaal Park, zo’n 2.000 hectare, bestaat namelijk uit water. Er zijn wel sommige delen waar je niet mag komen met de boot om de vogels op hun gemak te houden. Dit staat altijd zeer duidelijk vermeld op de website van de gemeente. Verder mag je absoluut niet harder dan 12 km per uur varen.
Groot en en afwisselend is Lauwersmeer zeker te noemen. De oude slenken voor het Lauwersmeer bieden een uitstekende beschutting, waardoor kleine boten hier ook bij slecht weer nog goed kunnen varen. Lauwersmeer is dus altijd een aantrekkelijk vaargebied voor zowel kano’s, surfplanken, open boten als gesloten kajuitboten.

Vanuit het Reitdiep, de Dokkumer Ee en de Robbengatsluis van Lauwersoog is Lauwersmeer altijd zeer makkelijk te bereiken en je vaart al snel langs 1 van de vier jachthavens, die genoeg faciliteiten te bieden hebben. Er zijn 4 havens in de omgeving, namelijk Oostmahorn, Dokkumer Nieuwe Zijlen, Lauwersoog en Zoutkamp.

waterfietsen op het meer

Overnachten met de boot

Ook kan men aanleggen aan enkele bijzondere aanlegsteigers en op een paar recreatie eilanden midden in de natuur. Dit mag maximaal 3 nachten aan een stuk. Het is daar heerlijk op een beschutte ligplaats, uit de wind en nabij de eilanden in het meer van de natuur te genieten.

Wandelen en fietsen

Het Lauwersmeergebied is goed bereikbaar via een netwerk van wandel- en fietspaden. Voor de meer ervaren fietsers is Rondje Lauwersmeer een must om te fietsen. Deze zeer mooie route van ongeveer 45 km brengt je naar enkele van de mooiste plekken in het nationale park. Van deze en ook andere fiets- en wandelroutes zijn ook folders verkrijgbaar bij het Centrum voor Toerisme en Staatsbosbeheer.

fietsen langs het water

Overnachten in de natuur

Voor de vele toeristen die jaarlijks naar Lauwersmeer toegaan biedt het Lauwersmeergebied een zeer breed scala aan accommodatie mogelijkheden, van zowel kamperen, een bed & breakfast tot zeer luxe vakantieparken. En het is ook mogelijk een huisje in de natuur voor 2 personen te boeken. Ik zou zeggen: Ga eens een paar dagen naar Lauwersmeer en ontdek de mooie natuur, het heerlijke gevoel op het water en kom compleet tot rust. Huur een luxe watervilla Lauwersmeer of een afgelegen natuurhuisje aan het water.