Watersportvakantie aan Zuidlaardermeer

Het Zuidlaardermeer in Drenthe, een uniek watersportgebied.

Het Zuidlaardermeer en haar directe omgeving is een paradijs voor zowel natuurliefhebbers, zwemmers en watersporters. Eigenlijk voor iedereen die van rust en ontspanning houdt en dat maakt dit de ideale vakantiebestemming in eigen land. Het is mede door aanwezigheid van Landal Vakantiepark de Bloemert, een ideale plek voor een watersportvakantie Drenthe. Je kunt bij dit vakantiepark met sloepverhuur een vakantiehuis aan het water met sloep huren.

Waar ligt het Zuidlaardermeer?

Het Zuidlaardermeer ligt tussen Hoogezand en Zuidlaren in, in de wijk Meerwijck. Het is met een totale oppervlakte van meer dan 650 hectare het grootste natuurlijke meer van Drenthe. Het is een zeer vogelrijk gebied met een uniek uiterwaardenmoeras (Leinwijk) en veel stukken grasland met een flink aantal graslandvogels. Er is altijd veel te doen in de buurt, zowel aan de rand van het meer als op het meer zelf. Je kunt hier onder andere zwemmen, varen in de aangegeven gebieden, windsurfen, wandelen in de omgeving, fietsen over een goed onderhouden fietspaden netwerk en op zoek gaan naar bijzondere vogels.

Vakantie aan het water met kinderen.

Je vindt er verder ook speeltuinen, speeltoestellen, veel horeca, schone toiletten en nette douchecabines. Verder is er altijd voldoende parkeergelegenheid en het terrein zelf wordt goed bijgehouden en regelmatig schoongemaakt. Deze voorzieningen maken het Zuidlaardermeer ook geschikt voor een vakantie aan het water met kinderen in Nederland.

Ontstaan van het Zuidlaardermeer

Het Zuidlaardermeer is op een natuurlijke wijze ontstaan door een combinatie van een verminderde waterafvoercapaciteit ten noorden van de stad Groningen en een verminderde afvloeiingswerking van het hoogveen. Door de directe verbinding met de zee waren er in de middeleeuwen in dit gebied veel overstromingen tijdens stormvloeden. Hierdoor werd het meer in de loop der tijd steeds groter. Tegenwoordig is het gebied erg populair bij natuurliefhebbers, bijvoorbeeld om de zeldzame witwangstern, bevers of otters te zien, of om een bijzondere tochtje te maken door de natuur.

Watersport op het Zuidlaardermeer

Ook de watersportliefhebbers komen hier aan hun trekken, want in het Zuidlaardermeer zijn er veel mogelijkheden om te zwemmen, zeilen, windsurfen, suppen, vissen, of te varen met een motorbootje. Met een standaard diepte van 1,50 m en op sommige plekken in de vaargeul iets meer dan 2 meter is het een van de best bevaarbare meren van Noord-Holland. Het Zuidlaardermeer wordt door de beheerders optimaal onderhouden. De afgelopen tijd is er dan ook veel geld en tijd geïnvesteerd in het uitbaggeren en plaatselijk repareren en in het bevaarbaar maken van diverse kanalen, bruggen en sluizen. Zo is en blijft het toegankelijk voor een grote groep watersporters.

Boot of sloep huren

Wat is er nu leuker dan met een boot dit geweldige meer te bevaren en te genieten van het rustige water met een mooi zonnetje boven je? Heb je zelf geen boot en wil je toch graag varen op het meer? Op verschillende plekken aan het meer kan er een roeiboot of een zeilboot gehuurd worden, dus dat probleem is al direct opgelost. Een kwestie van huren en het meer op gaan. Liever een sloepje of een motorbootje huren? Ook dat behoort tot de huurmogelijkheden aan het meer, evenals kano’s of surfplanken. Kijk voor meer informatie daarover even bij de plaatselijke jachthaven.

Wat is er te doen op het Zuidlaardermeer?

Door de ideale ligging van het meer bent u al snel midden in de natuur in Drenthe of in hartje Groningen. De echte waterliefhebber komt aan zijn trekken aan het Zuidlaardermeer. Er zijn veel mogelijkheden om te zwemmen, zeilen/varen, kanoën, windsurfen en vissen. Als u niet direct het water in wilt, kunt u vanaf het zandstrand genieten van het prachtige uitzicht. U kunt ontspannen terwijl de kinderen zich vermaken met het bouwen van zandkastelen, vliegeren, etc. Een speciaal hondenstrand is ook aanwezig. In dit gedeelte kunnen honden verkoeling zoeken in het water, terwijl hun baasjes genieten van het zandstrand.

Natuur bij het Zuidlaardermeer

Voor de echte natuurliefhebbers is er in en rond het Zuidlaardermeer veel te ontdekken. Het Zuidlaardermeer heeft een oppervlakte van meer dan 650 hectare waarvan een 25 procent uit riet bestaat. Het staat overal bekend als een zeer belangrijk vogelgebied. Sinds 2008 is het Zuidlaardermeer ook het leefgebied van de bever. Tijdens een fiets-, wandel- of zeiltocht maak je kennis met het unieke karakter, met van alle kanten verschillende uitzichten op het meer. De belangrijkste grenzen van het meer zijn bij Groningen en Drenthe. Groningen staat bekend om het weidse landschap en de polders. Drenthe is bekend om zijn bossen, heide en moerassen. Als natuurliefhebber moet u zeker eens een bezoek brengen aan de mooie Oeverpolder, de Oost en de Onnerpolder en ook het Vloedmoeras.

Swinging Zuidlaardermeer

Het zomerseizoen begint altijd zeer feestelijk in Zuidlaardermeer met het Swinging Zuidlaardermeer. Eind juni kun je daar in de paviljoens genieten van livemuziek en de rondvaartboten zorgen ervoor dat je dan overal kunt komen. Het meer is ook ideaal voor zwemmers. Aan de noordkant van het Zuidlaardermeer ligt ook een prachtig zandstrand met grote speelvelden en een mooie baai om lekker te zwemmen. U kunt natuurlijk ook de hele dag lekker luieren op het strand of met de boot heerlijk het water op en genieten. Aan het einde van de dag een leuk terrasje pakken en genieten van een goede maaltijd in een van de goede restaurants sluit de dag perfect af.

Fietsen, wandelen en schaatsen

Schaatsen? Ja echt, in de winter dan natuurlijk, want als het weer het toelaat, wordt er in de winter op het meer geschaatst. Voor wandelaars en fietsers zijn er verschillende fiets- en wandelroutes rondom het meer, maar u moet wel het ‘rondje Zuidlaardermeer’ een keertje hebben afgelegd

Jachthaven Meerwijck

De jachthaven van Camping Meerwijck ligt direct aan het Zuidlaardermeer en is een uitstekende uitvalsbasis voor diverse boottochten. Groningen is vanaf hier goed bereikbaar via het Winschoterdiep. Ook de veenroute van Zuidlaardermeer naar Ter Apel is een aanrader om met de boot te varen. De jachthaven Meerwijck heeft ook passanten plaatsen, dus voor mensen met een boot die op doorreis zijn. Aan het Drents Diep is een aanlegsteiger wat beschikbaar is om uw boot aan te meren. Bij gebruik van de haven dient u zich wel even te melden bij de receptie. Heeft u geen boot? Een boot huren kan hier ook, en ook is het mogelijk om een sup board, surfboard, kano of kajak te huren op Camping Meerwijck.

Accommodaties en Verblijf

Groot vakantiehuis Friesland huren? Dat kan zeker hier. Aan de zuidwestkant van het meer ligt Landal Park De Bloemert, dus een vakantiehuisje aan het water is al snel gevonden als u naar dit meer wilt gaan. Huisjes zijn niet duur, zijn voorzien van alle luxe en faciliteiten die men maar kan wensen. Vanuit deze locatie kunt u alle kanten op, want het is ook een goede uitvalsbasis voor een watersportvakantie op de grachten van Groningen of juist voor een dagje winkelen in hartje Groningen. Verder kun je in de directe omgeving een huisje in de natuur van Drenthe huren. Dit kan een huisje in het bos zijn of aan een heideveld.

Vakantiehuis grote groep Drenthe huren

Op Landal Vakantiepark De Bloemert kan je vakantiehuizen aan het water tot en met 12 personen huren. Als je een watersportvakantie of wandelvakantie Drenthe met een groep wilt boeken met meer dan 12 personen, zijn er dus beperkte mogelijkheden. Gelukkig zijn er grote vakantiehuizen in Drenthe die je als grote groep kunt boeken. Vind hier een groot vakantiehuis Drenthe voor meer dan 12 personen. Grote groepen kunnen voor een watersportvakantie Nederland ook een groeps watervilla huren. Dit is niet alleen mogelijk in Drenthe maar ook bijvoorbeeld in Friesland of Zeeland.

Camping Meerwijck

Camping Meerwijck is een zeer verzorgde en vooral gezellige familiecamping met een jachthaven in de mooie provincie Groningen. Camping Meerwijck heeft seizoen-, jaar-, kampeer- en camperplaatsen. Ook zijn er hier diverse huuraccommodaties, waaronder 4/6 persoons chalets, tenten, trekkershutten en zelfs een heuse wigwam. Meerwijck heeft ook een speciaal veld waar alleen groepen bij elkaar staan, wat zeer geschikt is voor scholen, verenigingen of grote families. De camping ligt in een prachtig natuurgebied dichtbij het Zuidlaardermeer. Camping Meerwijck heeft ook een jachthaven met voldoende ligplaatsen en een boot huren kan hier ook, en ook is het mogelijk om een sup board, surfboard, kano of kajak te huren op Camping Meerwijck.